Usluge

f

Sakupljanje ljekovitog bilja 

Otkupljujemo bilje vrhunske kvalitete.

r

Otkup ljekovitog bilja

Uz uzgoj kvalitetnog bilja, bavimo se i skupljanjem te otkupom bilja vrhunske kvalitete.

g

Uzgoj ljekovitog bilja

Uzgajamo mnoge ljekovite biljke, pri tom ne koristeći štetna sredstva.

d

Savjetovanje o sakupljanju i uzgoju

Uvijek smo dostupni za savjet o uzgoju i sakupljanju bilja te kako razlikovati biljke.

Sakupljanje ljekovitog bilja

Sakupljanje samoniklog ljekovitog bilja izvodi se na nezagađenim mjestima udaljenim od cesta, smetlišta i industrijskih pogona. Prilikom sakupljanja moramo paziti da nepotrebno ne uništavamo okolnu floru i faunu.

 

Kada sakupljamo ljekovito bilje nikada ne smijemo na jednom području sakupiti sve primjerke jedne vrste.

 

Obavezno najljepše primjerke ostavljamo radi daljnje reprodukcije, da svojim sakupljanjem ne uništimo pojedinu vrstu na nekom području.

 

Nakon sakupljanja potrebno je ljekovito bilje očistiti od stranih primjesa, pripremiti za sušenje i pravilno posušiti.

 

Sušenje se izvodi u sušarama za ljekovito bilje, mogu poslužiti i sušare za duhan ili prirodnim putem u prozračnim prostorijama, najbolje na raznim policama ili mrežama.

 

Mjesta na kojima sušimo ljekovito bilje moraju biti čista i da je onemogućen pristup domaćim i ostalim životinjama. Samo tako sakupljeno i posušeno ljekovito bilje pogodno je za vlastitu upotrebu ili za daljnju prodaju.

sakupljanje bilja

Otkup ljekovitog bilja

Otkup samoniklog i uzgojenog ljekovitog bilja vrši se svakodnevno u našem prostoru, Koprivnica, Dr. Nikole Sertića 4. Prije dolaska potrebno se obavezno najaviti. Za veće količine dolazimo osobno kod sakupljača ili kod više njih u jednom mjestu.

 

Otkupljuje se suho ljekovito bilje bez stranih primjesa i mirisa koje je zadržalo prirodnu boju i miris. Pojedine vrste otkupljujemo svježe ubrane i pripremljene za sušenje (plod šipka), a uz dogovor i neke druge vrste ( korijen gaveza, čička, angelike itd.).

Uzgoj ljekovitog bilja

Ljekovito bilje se uspješno uzgaja na većim i manjim poljoprivrednim površinama. Financijski prihod mnogo je veći nego kod klasičnih poljoprivrednih kultura ali je količina fizičkog rada znatno povećana. Kod uzgoja ljekovitog bilja ne koriste se kemijska sredstva. Uzgajati se mogu mnoge vrste naprimjer: neven, bijeli i crni sljez, , melisa, valerijana, kopriva, bazga, šipak itd.

  • Tehnologija uzgoja nevena i crnog sljeza je ista. Sije se u direktnoj sjetvi tijekom travnja ili ožujka u klijalište. Zatim se krajem travnja presađuje na otvoreno. Razmak između redova minimalno treba iznositi od 60 do 70 cm, a razmak između pojedinih biljaka u redu iznosi minimalno 30 do 40 cm.

  • Sakuplja se cvijet, neven dva puta tjedno, a crni sljez svakodnevno. Postoji mogućnost ugovaranja proizvodnje lista crnog sljeza (list i cvijet zajedno). Na kraju sezone izvadi se korijen crnog sljeza koji se također otkupljuje.Bijeli sljez sije se na otvoreno kada temperatura zemlje dostigne 20 stupnjeva.

  • Nakon sjetve potrebno je dobro zaliti sijanu površinu i prekriti je prozirnom plastičnom folijom. Poslije nicanja folija se skida. Sljedeće godine presađuje se na površinu gdje će rasti sljedeće dvije godine. Sakuplja se list bijelog sljeza, a nakon druge godine vadi se korijen koji je potrebno oguliti, narezati i pravilno posušiti.

Veselimo se Vašem pozivu!